Gotlands Konstmuseum presenterar Leva Livet, en utställning och visuellt universum med ett existentiellt och samhällsorienterat innehåll. Konstnärerna Ina Porselius och Anna-Karin Rasmusson samt illustratören Emma Hanquist deltar i utställningen med fängslande verk som handlar om våra liv och att vara människa i dagens samhälle.
Pressvisning torsdagen den 10 juni på Fornsalen, Strandgatan 14, i Visby. Anmälan och tidsbokning till Angelica Blomhage (se kontaktupggifter längst ner) senast torsdagen 10 juni. Vi bokar in enskilda tider på torsdag 10 juni mellan kl. 09.30 och 11.30.
Utställningen Leva Livet tar avstamp i en tid då det krävs att vi tar aktivt ansvar och står i beredskap för oss själva och våra närmaste. Utöver det förväntas vi att förverkliga oss själva, följa våra drömmar och ”leva livet” enligt egen regi. Som en konsekvens höjs förväntningarna och kraven på individen att motivera sig, kämpa och vara sin egen lyckas smed utan att detta ställs i relation till förutsättningar och omständigheter. Särskilt tydligt blir det när omvärlden svajar med olika utmaningar och hot. De socioekonomiska klyftorna mellan människor har blivit allt större, inte minst efter det senaste årets påfrestningar och erfarenheter. Våra respektive verkligheter kan se väldigt olika ut. För somliga känns livet och vardagen snarare som en kamp än som en dans på rosor.
Leva Livet kretsar kring människors relationer och villkor i dagens samhälle och adresserar brännande ämnen som makt, klass och kön, hälsa och ohälsa, kroppslighet och känsloliv. I utställningen medverkar illustratören Emma Hanquist, samt konstnärerna Ina Porselius och Anna-Karin Rasmusson. Hanquist visar en inkluderande bildvärld med särpräglade illustrationer, för första gången i storformat. Porselius presenterar personliga och vardagsnära videoinstallationer som angränsar till dokumentärfilm. Rasmussons videoinstallationer är uttrycksstarka och måleriska med en tematik som behandlar kroppen likväl som psyket. Tillsammans skapar konstverken ett växelspel mellan ljus och mörker, inåtblickande och utblickande, med fokus på vårt levande, varande och mående - individuellt och kollektivt.
Utöver en populär låttitel är Leva livet även en boktitel av gotländska poeten Sonja Åkesson (1926–1977). Hennes texter präglas av samhällsmedvetenhet och feminism, de är jordnära och socialrealistiska likväl som djupsinniga och existentiella. Dessa perspektiv speglar utställningens innehåll likväl som en del av livets inneboende komplexitet.
Curator och koncept: Angelica Blomhage, Gotlands Konstmuseum
Utställningen visas på Fornsalen, Gotlands Museum, 12 juni–3 oktober 2021
Ina Porselius föddes i Visby 1989. Hon bor och verkar numera i Göteborg. Ina Porselius arbetar främst med video, vilka hon ofta presenterar som flerskärmsinstallationer. De påminner om konstnärliga, till formen uppbrutna dokumentärfilmer. Genom fokus på det personliga och vardagsnära behandlar filmerna frågor rörande makt, representation, klass och kön. På ett respektfullt sätt vill Porselius ge människor från arbetarklassen uppmärksamhet och plats i konstrummen. Ina Porselius har en master i fri konst från Konsthögskolan i Oslo, 2017–2019, en magister i film från Akademin Valand i Göteborg, 2015–2016 och en kandidatexamen i fri konst på Fakultet för konst, musik og design i Bergen, 2012–2015.Tidigare utställningar i urval: Dear Grandma, Visningsrommet USF, Bergen, Norge 2017, Allting går över om man blundar, 2019, Frilagret, Göteborg, Sverige. I min mammas trädgård, Destiny´s Atelier, 2019 Oslo, Norge, Vikten av en kropp, 2020 Stavanger, Norge. Film/screenings: År 2018 deltog hon i Tempo Dokumentär-festival med Allting går över om man blundar och nominerades i kategorin New Doc. År 2020 medverkade hon i Göteborgs Filmfestival med filmen I min mammas trädgård. Hemsida: inaporselius.com
Anna-Karin Rasmusson föddes i Karlstad 1983 och är uppvuxen i Kungsängen. Hon bor och verkar numera i Stockholm. Rasmusson intresserar sig för människors och i synnerhet kvinnors villkor, roller och relationer. Genom sina verk undersöker hon vårt inre mörker, våra komplexa känsloliv och det sammansvetsade förhållandet mellan psyke och kropp. Rasmusson arbetar framför allt med videoinstallationer där måleriet har en bärande roll. Hon agerar i stora, uppbyggda scenografier eller i projektionen av tidigare videor och skapar därigenom lager på lager i bilden. Anna-Karin Rasmusson är utbildad i fri konst på Konsthögskolan i Stockholm, 2009–2016, samt på Gerlesborgsskolan i Bohuslän, 2007–2009. Hon har också läst arkitektur på Chalmers Tekniska Högskola i Göteborg, 2005–2006. Tidigare utställningar i urval: Modernautställningen 2018, Moderna Museet, Stockholm och Konstnärshuset i Stockholm, Göteborgs Konstmuseum, Köttinspektionen i Uppsala, Strandverket Konsthall i Marstrand, Växjö Konsthall, Konstepidemin i Göteborg, etc. Rasmusson har ett samarbete med Institutet i Tornedalen, som kommer att resultera i en performance, vilken ska visas på Bildmuseet i Umeå, år 2022. Hon representeras av Cecilia Hillström Gallery i Stockholm. Hemsida: anna-karinrasmusson.com
Gotlands Museum tillgängliggör Gotlands konst, historia samt natur- och kulturarv för gotlänningar och besökare från hela världen. Museet drivs av Föreningen Gotlands fornvänner och består av det kulturhistoriska museet Fornsalen, Gotlands Konstmuseum, Visby ruiner samt museigårdarna Norrbys, Kattlunds och Petes. Varje år besöker drygt 350 000 personer något av museets besöksmål. Gotlands Museum erbjuder utställningar, skolpedagogisk verksamhet, seminarier, föreläsningar, visningar, vandringar med mera. Museet bedriver också uppdragsverksamhet inom arkeologi, byggnads- och landskapsvård samt driver ett bokförlag, Fornsalens förlag, som bland annat ger ut årsboken Gotländskt arkiv.