2024-10-11 06:14Pressmeddelanden

Pressvisning: Korallatlasen av Tuula Närhinen 

En svartvit teckning. Fossiler från ett urtida tropiskt korallrev. Gjord av konstnär Tuula Närhinen. Tuula Närhinen, Reef Atlas, 2024.

 

BAC och Gotlands Konstmuseum har glädjen att presentera Tuula Närhinens utställning Korallatlasen som visas i entrén och i trappuppgångarna på Fornsalen i Visby. VÄLKOMMEN TILL PRESSVISNING tisdagen 15 oktober kl. 15. Då finns konstnären på plats.  

Utställningen är en del av konstnärens research på Gotland som skett inom ramen för BAC:s och Gotlands Museums samarbetsprojekt Konsten i Kulturarvet. Tuula Närhinens konstprojekt fokuserar på den gotländska kalkstenen och de cykler av sedimentering och erosion som ständigt bygger upp och nöter ner stenarterna på stränderna runtom ön. Som en parallell till denna urtida process har vi kulturen där människor bygger upp och graverar in minnen i sten. Även dessa nöts ner och omvandlas till ruiner med inskriptioner utsuddade av tidens tand.   

Korallatlasen är Tuula Närhinens försök att föreställa sig den fossila floran på den urtida havsbotten. Med utgångspunkt i kalkstensgolvet på Fornsalen har konstnären spårat och tecknat fram konturerna av miljoner år gamla tropiska korallrev genom att kartlägga de fossiler som syns i museets golvplattor. Med sina teckningar lyfter konstnären fram och levandegör en värld, rakt under våra fötter, som vi annars enbart skulle ha lagt märke till om det var i en museimonter. Historien finns runtomkring oss hela tiden – vi behöver kulturen och museerna som förstoringsglas för att kunna se och tolka den i alla dess detaljer.  

För att kunna dela den gotländska naturhistorien och kulturen kopplad till kalksten med andra intresserade konstnärer utanför Gotland har Tuula Närhinen upprättat den digitala plattformen, Gotland's Lithological Society. Här har hon lagt upp sin egen dokumentation av spännande stenar, sediment och fossiler från Gotland bredvid sin egen konstnärliga gestaltning i form av teckningar från Korallatlasen 

Konstnären har även skapat workshop-programmet  Viskningar från det förflutna - en hyllning till runskriften på Gotland. Genom workshoppen ges ungdomar från Wisbygymnasiet möjlighet att avlyssna meddelanden från det förflutna genom att gå på jakt efter runskrifter i kyrkorummen på Gotland tillsammans med arkeolog Per Widerström från Gotlands Museum och runexperten Magnus Källström från Riksantikvarieämbetet. Ungdomarna får även tillfälle att lära sig grunderna i runskrift tillsammans med historielärare Jonas Åberg, och får testa att skapa rungraffiti med naturliga ingredienser som kvistar och tallbarr på övergivna kalkstensblock i Visbys kyrkoruiner.  

Om Tuula Närhinen 
Tuula Närhinen (född 1967) är en finsk multidisciplinär bildkonstnär som är baserad i Helsingfors. I sitt konstnärliga arbete utforskar hon ekologiska frågor, naturfenomen och grunderna för visuell gestaltning. Tuula Närhinen skapar multimediala installationer, skulpturer och bilder som förbinder betraktaren med de material som världen är byggd av. Syftet är att frigöra den bildpotential som redan finns i världen runt oss. Hon har en doktorsexamen i konstnärlig forskning från Uniarts Helsinki, The Academy of Fine Arts. 

Vernissage med konstnären på plats 19 oktober kl. 13-15.
Utställningen pågår 20 oktober-26 januari kl. 11-16 dagligen.  

Genom teckningar baserade på fossil i museets kalkstensgolv levandegör Tuula Närhinen ett urtida tropiskt korallrev. Utställningen visas i entrén och trappuppgångarna på Fornsalen.

Tuula Närhinen, Reef Atlas, 2024. 


Om Gotlands Museum

Gotlands Museum tillgängliggör Gotlands konst, historia samt natur- och kulturarv för gotlänningar och besökare från hela världen. Museet drivs av Föreningen Gotlands fornvänner och består av det kulturhistoriska museet Fornsalen, Gotlands Konstmuseum, Visby ruiner samt museigårdarna Norrbys, Kattlunds och Petes. Varje år besöker drygt 350 000 personer något av museets besöksmål. Gotlands Museum erbjuder utställningar, skolpedagogisk verksamhet, seminarier, föreläsningar, visningar, vandringar med mera. Museet bedriver också uppdragsverksamhet inom arkeologi, byggnads- och landskapsvård samt driver ett bokförlag, Fornsalens förlag, som bland annat ger ut årsboken Gotländskt arkiv.


Kontaktpersoner

Verksamhetsansvarig Gotlands Konstmuseum
Angelica Blomhage
Kommunikatör
Kerstin Klint