2024-11-04 08:03Pressmeddelanden

Pressinbjudan: nya krafter en framtidsfråga för kulturarven på Gotland

En man står utanför ett gammalt stationshus. Han håller i en resväska. Tjuls Järnvägsmuseum. Foto: Joel Nilsson

Det behövs fler händer som kan vårda och levandegöra kulturarven på Gotland – men hur får vi fler gotlänningar att vilja engagera sig? Ett 40-tal eldsjälar som jobbar med gotländska kulturarv fokuserar på den frågan under hösten.

40 deltagare från hembygdsföreningar, kulturarvsföretag, ängen och museer går till botten med frågan om hur de ska locka nya krafter till sina verksamheter. Vi tittar bland annat på hur vi vårdar våra eldsjälar och hur vi blir attraktiva för nya generationer. Utbildningen bedrivs inom ramen för projektet "ARVET - Hållbar kulturarvsturism", som drivs av Gotlands Museum.

– Det här är en avgörande framtidsfråga för många av Gotlands kulturarvsverksamheter. Därför drog Gotlands Museum igång ARVET. Intresset för utvecklingsprogrammet "Nya krafter" har varit mycket stort, säger Sofia Hoas, projektledare för ARVET.

Det finns hundratals kulturmiljöer och kulturarv på Gotland som vårdas av ideella krafter och vi tror att ”ARVET – Nya krafter” kan intressera breda grupper. Därför välkomnar vi media att vara med en stund på vår nästa träff den 7 november kl 13-14.

Här finns deltagare som kan berätta om vilka utmaningar deras verksamheter står inför. Här finns det också möjlighet att tala med Aron Schoug, forskare och lärare vid Stockholms universitet, som är expert på ideellt arbete. Han har bland annat skrivit boken ”Motivera ideella” och visar vägen till ett nytänkande.

Meddela ert deltagande senast 6 november kl 16 till Eva Klint Langland:
Tel: 0761-479081
Mejl: Eva.klint-langland@gotlandsmuseum.se

 

ARVET – Hållbar kulturarvsturism riktar sig till föreningar, företag och andra aktörer. Med utvecklingsprogrammen ”ARVET – Affärsutveckling”, ”ARVET – Nya krafter” och ”ARVET – platsutveckling” möter vi de utmaningar som kulturarvets besöksmål står inför. ARVET drivs av Gotlands Museum, med finansiering från Region Gotland och Europeiska unionen.

Ett gammalt tåg. En kvinnlig lokförare tittar ut ur en vagn.

Bläse kalkbruk. Foto: Joel Nilsson

En man står utanför ett gammalt stationshus. Han håller i en resväska.

Tjuls Järnvägsmuseum. Foto: Joel Nilsson 

En kvinna som sopar ett loft i en lada.

Vike minnesgård. Foto: Joel Nilsson

Tre män som lagar en traktor i en verkstad. En av männen sitter på en stol.

Spenarve - Gotlands lantbruksmuseum. Foto: Joel Nilsson 

 


Om Gotlands Museum

Gotlands Museum tillgängliggör Gotlands konst, historia samt natur- och kulturarv för gotlänningar och besökare från hela världen. Museet drivs av Föreningen Gotlands fornvänner och består av det kulturhistoriska museet Fornsalen, Gotlands Konstmuseum, Visby ruiner samt museigårdarna Norrbys, Kattlunds och Petes. Varje år besöker drygt 350 000 personer något av museets besöksmål. Gotlands Museum erbjuder utställningar, skolpedagogisk verksamhet, seminarier, föreläsningar, visningar, vandringar med mera. Museet bedriver också uppdragsverksamhet inom arkeologi, byggnads- och landskapsvård samt driver ett bokförlag, Fornsalens förlag, som bland annat ger ut årsboken Gotländskt arkiv.


Kontaktpersoner

Kommunikatör
Eva Klint Langland