2024-02-19 12:28Pressmeddelanden

Premiärvisning: ny kortfilm med queerperspektiv

Ungdomar som ligger i ett mörkt rum, med en lampa i mitten. Konstnären Sam Hultins kortfilm och konstprojekt Sunday Night Spells har premiärvisning på Almedalsbiblioteket torsdagen den 22 februari.

Sunday Night Spells SAM HULTIN
PREMIÄRVISNING, SAMTAL & UTSTÄLLNING

Konstnären Sam Hultin bjöds in av Angelica Blomhage, curator och verksamhetsansvarig på Gotlands Konstmuseum för att göra ett konstprojekt med Gotland och platsens lokala queerscen som sammanhang.

Resultatet blev kortfilmen Sunday Night Spells, där fyra ungdomar tar sig in i en skolas gympasal sent på kvällen. Ungdomarna sminkar sig, dansar och utför något som påminner om ritualer tillsammans.

– Under arbetet med filmen har jag intresserat mig för kopplingarna mellan lek, ritual, konst och queerhet. Barns lekar, religiösa ritualer och konstnärliga praktiker har gemensamt att de alla ger utrymme för att förstå sig själv och världen. Likaså att skapa mening, både individuellt och i gemenskap med andra. Samtidigt kan de vara ett sätt att undersöka vad som skulle kunna vara möjligt och att fantisera om det tillsammans, berättar Sam Hultin.

Torsdagen 22/2 kl. 17.30 på Almedalsbiblioteket är det premiärvisning av kortfilmen och ett samtal där Hultin berättar om sitt konstnärskap och arbetet med Sunday Night Spells. Med Alex Lithander, ordförande från RFSL Gotland samtalar vi även om hur det är för unga hbtqi-personer att leva på Gotland idag.

Evenemanget arrangeras i samarbete mellan Gotlands Konstmuseum, RFSL Gotland och Biblioteken på Gotland. Filmen/videoverket kommer efter premiärvisningen att visas inne på Almedalsbiblioteket, intill Regnbågshyllan, perioden 23/2–2/6.

Sunday Night Spells (2023) är skapad av Sam Hultin på uppdrag av Gotlands Konstmuseum i samarbete med transungdomar på Ungkulturhuset Fenix i Visby.
Musik: Silas Lilo Jensen /REMBODY Kamera: Erik Landerdahl. Med stöd från Region Gotland.

Sam Hultin (f. 1982) bor och verkar i Stockholm. Hen arbetar med video och performance utifrån ett intresse för queer historia, identitet och gemenskap. Hultins konst finns representerad bl a. på Moderna Museet i Stockholm, Statens Konstråd, Göteborgs Konstmuseum och Malmö Konstmuseum.


Om Gotlands Museum

Gotlands Museum tillgängliggör Gotlands konst, historia samt natur- och kulturarv för gotlänningar och besökare från hela världen. Museet drivs av Föreningen Gotlands fornvänner och består av det kulturhistoriska museet Fornsalen, Gotlands Konstmuseum, Visby ruiner samt museigårdarna Norrbys, Kattlunds och Petes. Varje år besöker drygt 350 000 personer något av museets besöksmål. Gotlands Museum erbjuder utställningar, skolpedagogisk verksamhet, seminarier, föreläsningar, visningar, vandringar med mera. Museet bedriver också uppdragsverksamhet inom arkeologi, byggnads- och landskapsvård samt driver ett bokförlag, Fornsalens förlag, som bland annat ger ut årsboken Gotländskt arkiv.


Kontaktpersoner

Verksamhetsansvarig Gotlands Konstmuseum
Angelica Blomhage
Kommunikatör
Kerstin Klint