2024-01-26 10:04Pressmeddelanden

Ny satsning: Barnvagnsvisning och After School Art

En kvinna och en man som kikar ut genom en tom tavelram. Angelica Blomhage, verksamhetsansvarig för Gotlands Konstmuseum tillsammans med konstpedagog och konstutvecklare Armin Scholler.

Gotlands Konstmuseum på Fornsalen sjösätter en ny satsning på den konstpedagogiska verksamheten. Varje torsdag under våren erbjuds konstaktiviteter från morgon till sen eftermiddag som ska locka olika målgrupper - alltifrån skolungdomar till föräldralediga och pensionärer.  
– Museets ambition är att vara en plats för alla, där man ska kunna fördjupa sig i konst och möta andra konstintresserade, berättar konstpedagog och konstutvecklare Armin Scholler.  

Vad erbjuds då besökarna? Torsdagen börjar med en barnvagnsvisning som passar för den som är föräldraledig eller barnvakt åt ett mindre barn. Här får du som vuxen en kort introduktion till ett konstverk på museet samtidigt som det erbjuds enklare skapande för det lilla barnet. 
Barnvagnsvisningarna blir lite som en öppen förskola, berättar Armin Scholler.  

After School Art är ytterligare ett nytt inslag i programutbudet, men detta vänder sig till en äldre målgrupp: skolbarnen. Efter skoldagen välkomnas de att skapa kravlöst eller bara hänga en stund med jämnåriga. 
After School Art riktar sig till ungdomar som vill utveckla sitt skapande i en avslappande miljö där man kan få träffa likasinnade. De kan få bygga skulpturer, testa grafiska tekniker, diskutera utställningar och mycket mer, och de kommer och går som de vill.  

Mitt på dagen är det dags för lunchvisningar med spännande temavisningar med fokus på konsten. Därefter är det dags för Teckna på museet där besökarna får teckna själva framför konstverken. Då handlar inte om att skapa ”fina” teckningar utan metoden är ett sätt att fördjupa sig i konsten, menar Armin Scholler. 
– Konsttorsdagarna på museet går helt i linje med vårt nyligen framtagna visions- och måldokument för utveckling av konstmuseiverksamheten. Där framhålls vikten av att vara en inkluderande och samhällsrelevant mötesplats som möjliggör för både samtal och skapande, understryker Angelica Blomhage, verksamhetsansvarig för Gotlands Konstmuseum. 

Konsttorsdag har premiär 1 februari och pågår hela våren.

Tider:
Barnvagnsvisning: klockan 10–11
Lunchvisning klockan 11.30–12
Teckna på museet: klockan 13–14
After School Art: klockan 14.30-16  

För mer information kontakta:
Armin Scholler, 0764–230 303
armin.scholler@gotlandsmuseum.se 


Om Gotlands Museum

Gotlands Museum tillgängliggör Gotlands konst, historia samt natur- och kulturarv för gotlänningar och besökare från hela världen. Museet drivs av Föreningen Gotlands fornvänner och består av det kulturhistoriska museet Fornsalen, Gotlands Konstmuseum, Visby ruiner samt museigårdarna Norrbys, Kattlunds och Petes. Varje år besöker drygt 350 000 personer något av museets besöksmål. Gotlands Museum erbjuder utställningar, skolpedagogisk verksamhet, seminarier, föreläsningar, visningar, vandringar med mera. Museet bedriver också uppdragsverksamhet inom arkeologi, byggnads- och landskapsvård samt driver ett bokförlag, Fornsalens förlag, som bland annat ger ut årsboken Gotländskt arkiv.


Kontaktpersoner

Verksamhetsansvarig Gotlands Konstmuseum
Angelica Blomhage
Konstkonsulent
Armin Scholler
Kommunikatör
Kerstin Klint