2023-08-24 05:56Pressmeddelanden

Ny konstfilm uppmärksammar sockerindustrin

En upp och nervänd bild på en sjö. Kalle Brolin Jag är spegelvänd och baklänges dub (stillbild från film) 2023.

Gotlands Konstmuseum bjöd in den Malmö-baserade konstnären Kalle Brolin att göra ett konstprojekt som relaterade till sockerindustrin på Gotland. Resultatet blev en videoinstallation som ska premiärvisas på Gotlands Skördefestival och därefter på Roma bibliotek.

Kalle Brolins tvåkanalsvideo Jag är spegelvänd och baklänges dub tar sin utgångspunkt i sockerindustrin på Gotland. Filmen är inte en dokumentär eller ett rakt historieberättande, utan påminner snarare om en associativ upptäcktsresa full av infall, med historiska kopplingar som både publiken och konstnären konstruerar efter hand.

Ett tematiskt ledmotiv är att sockerbruket i Roma byggdes efter samma ritningar som ett sockerbruk i skånska Svedala, men att ritningen spegelvändes. I videon har bilder och filmklipp placerats bredvid varandra för att framkalla en mening i relationen dem emellan.

I filmen får vi se hur sockrets historia förbinder Gotland med andra öar runtom jorden via deras guvernörer och landshövdingar, via deras helgon och gudar samt via deras folkvandringar.

– Sockerbruket i Roma är en plats som intresserar och fascinerar många. Det är fantastiskt att få presentera ett helt nyproducerat verk av Kalle Brolin som knyter an till platsen och som samtidigt vidgar perspektivet ut i världen, berättar Angelica Blomhage, curator och verksamhetsansvarig för Gotlands Konstmuseum.

– Det blir spännande att visa videoinstallationen på Skördefestivalen där den kommer möta en stor och varierad publik. Likaså är det värdefullt att visa den på Roma bibliotek, där den blir tillgänglig för en lokal publik under en längre period, fortsätter hon.

Videons ljudspår består av en baklänges inspelad berättarröst, tillsammans med fragment av dub-musik. Filmen visas på Gotlands Skördefestival i Lövsta 2–3/9 och på Roma bibliotek 4/9–26/11.

Kort om Kalle Brolin
Kalle Brolin är konstnär och författare. Han arbetar med videoinstallation och performance, i storskaliga och forskningstunga projekt. En serie arbeten handlar om effekten av två industrier, kolbrytning och sockerfabriker, på det inre och yttre landskapet i Skåne. Dessa verk har visats på institutioner som Moderna Museet (Stockholm), Malmö Konstmuseum (Malmö) och Röda Sten Konsthall (Göteborg). De har recenserats i de flesta större svenska tidningar och även i Art Forum. De har ingått i museisamlingar och presenterats inom forskningsprojekt vid Konstfack och Konstakademin (båda Stockholm). Kalle Brolin är en av initiativtagarna till den soldrivna socialistiska utomhusbiografen, The Sunshine Socialist Cinema, som visat konstvideor i samarbete med institutioner som Moderna Museet, Statens Konstråd, och Göteborgs Internationella Biennal för samtidskonst.

Kalle Brolin har studerat vid Valands Konsthögskola och Umeå Konsthögskola. Han har deltagit i utställningar och biennaler, nationellt likväl som internationellt. Brolin som numera är baserad i Malmö har tidigare bott och verkat i städer som Buenos Aires, Istanbul, London, Berlin, Stockholm, Köpenhamn, Tallinn och Gdansk.

Projektet genomförs med stöd från Region Gotland.

Händer som håller i ett foto.
Kalle Brolins film tar sin utgångspunkt i sockerindustrin på Gotland. 


Om Gotlands Museum

Gotlands Museum tillgängliggör Gotlands konst, historia samt natur- och kulturarv för gotlänningar och besökare från hela världen. Museet drivs av Föreningen Gotlands fornvänner och består av det kulturhistoriska museet Fornsalen, Gotlands Konstmuseum, Visby ruiner samt museigårdarna Norrbys, Kattlunds och Petes. Varje år besöker drygt 350 000 personer något av museets besöksmål. Gotlands Museum erbjuder utställningar, skolpedagogisk verksamhet, seminarier, föreläsningar, visningar, vandringar med mera. Museet bedriver också uppdragsverksamhet inom arkeologi, byggnads- och landskapsvård samt driver ett bokförlag, Fornsalens förlag, som bland annat ger ut årsboken Gotländskt arkiv.


Kontaktpersoner

Verksamhetsansvarig Gotlands Konstmuseum
Angelica Blomhage
Kommunikatör
Kerstin Klint