Under flera år har arbetet med att skapa ändamålsenliga lokaler för konstmuseet pågått. Nu har Gotlands Museum äskat medel från Region Gotland för att kunna genomföra en omfattande renovering och tillbyggnad. Inom kort kommer en bygglovsansökan att skickas in. Målet är att skapa en mötesplats och nod för utvecklingen av konsten på Gotland.
Gotlands Museum har bedrivit konstmuseiverksamhet i fastigheten Skolan 1 på S:t Hansgatan i Visby i drygt 30 år. Både byggnadens exteriör och interiör är i stort behov av renovering. Tak, fasad och de tekniska installationerna som el, avlopp, värmesystem och ventilation har nått sin tekniska livslängd, och inomhusklimatet i byggnaden är bristfälligt. Detta ledde till att Gotlands Museum stängde Konstmuseets lokaler i november 2019. Konstmuseet hade då nekats inlån från andra institutioner och delar av den konst som visades i huset påverkades negativt på grund av bristande klimatstyrning. För att bedriva och utveckla den regionala konstmuseiverksamheten, som motsvarar de krav som idag ställs från besökare, konstnärer och andra institutioner, är en totalrenovering av den befintlig byggnaden samt en tillbyggnad med höjd nivå vad gäller klimat och säkerhet nödvändig.
Välkomnande arena
Målet är att konstmuseibyggnaden ska bli ett nav för konstområdet på Gotland, där verksamma konstnärer, gotlänningar och besökare får ta del av lokal, nationell och internationell konst. Dialog förs med Region Gotlands resurscentrum för konst och form och BAC (Baltic Art Center), om att inrymma verksamheterna i Konstmuseet. Genom denna satsning skulle konstmuseibyggnaden bli en välkomnande arena för konst, form och konsthantverk, en plats där samtal, konstupplevelser, skapande verksamhet och nya kontaktytor kan växa fram.
Bred konstverksamhet
Verksamheten i konstmuseibyggnaden kommer också att bidra till en levande stadskärna året runt, där gotlänningar och besökare får ta del av en bred och kvalitativ konstverksamhet.
– Vi vill skapa en välkomnande mötesplats med fokus på samtidskonst, form och design, där besökarna får möta konst av alla dess slag. Men för att detta ska bli verklighet behöver vi en modern och tillgänglig konstmuseibyggnad, säger Jenny Westfält, chef för Gotlands Museum.
Finansieringslösningar
Sedan 2019 har Gotlands Museum fört dialog med Region Gotland gällande utvecklingen av både byggnad och verksamhet inklusive finansieringslösningar. Just nu pågår en projektering av byggnaden, och innan sommaren kommer en bygglovsansökan att skickas in. Parallellt pågår arbetet med finansieringen för de nästan 73 Mkr som krävs. Den lösning som Gotlands Museum föreslår är ett ökat årligt stöd från Region Gotland, att regionen går in med ett borgensåtagande för de lån som behöver tas, samt finansiering genom sökta medel och bidrag från organisationer, stiftelser och privata aktörer.
För frågor kontakta: Jenny Westfält, museichef, Gotlands Museum.
Läs mer: Äskande gällande stöd för teknisk drift och utveckling av konstmuseiverksamheten.
Skiss av konstmuseet. Framtagen av SWECO.
Gotlands Museum tillgängliggör Gotlands konst, historia samt natur- och kulturarv för gotlänningar och besökare från hela världen. Museet drivs av Föreningen Gotlands fornvänner och består av det kulturhistoriska museet Fornsalen, Gotlands Konstmuseum, Visby ruiner samt museigårdarna Norrbys, Kattlunds och Petes. Varje år besöker drygt 350 000 personer något av museets besöksmål. Gotlands Museum erbjuder utställningar, skolpedagogisk verksamhet, seminarier, föreläsningar, visningar, vandringar med mera. Museet bedriver också uppdragsverksamhet inom arkeologi, byggnads- och landskapsvård samt driver ett bokförlag, Fornsalens förlag, som bland annat ger ut årsboken Gotländskt arkiv.