2023-02-03 13:13Pressmeddelanden

Föreläser om Gammalsvenskby - ett år efter invasionen

Sofia Hoas föreläser om Gammalsvenskby, ett år efter Rysslands anfall. Foto: Sofia Hoas Sofia Hoas föreläser om Gammalsvenskby, ett år efter Rysslands anfall. Foto: Sofia Hoas

Ett år efter Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina föreläser Sofia Hoas om Gammalsvenskby och om svenskbybornas historia. 

Den 24 februari 2022 inledde Rysslands försvarsmakt en storskalig invasion av Ukraina. Sofia Hoas, kulturarvsutvecklare på Gotlands Museum, men också ordföranden för föreningen Svenskbyborna och Region Gotlands vänortssamordnare, kommer i en föreläsning på Fornsalen att berätta om den ryska ockupationen, och om läget i Gammalsvenskby ett år efter invasionen. 

Sofia Hoas är själv svenskbyättling och har besökt Gammalsvenskby ett tjugotal gånger. Efter Rysslands anfallskrig har hon kontakt med byborna i stort sett dagligen. Föreningen Svenskbybornas facebooksida uppdateras dessutom kontinuerligt med korrekt information som kommer direkt från flera kontakter i byn. 

Föreläsningen som är ett samarbete mellan Gotlands Museum och Föreningen Svenskbyborna äger rum i Sävesalen på Fornsalen, Gotlands Museum, den 24 februari klockan 18. Det är ingen entréavgift, men Föreningen Svenskbyborna tar tacksamt emot ett bidrag på plats till nödhjälpsarbetet i Gammalsvenskby, i form av swish eller kontanter. Besökare uppmanas att komma i tid, eftersom det är begränsat antal platser. 


Om Gotlands Museum

Gotlands Museum tillgängliggör Gotlands konst, historia samt natur- och kulturarv för gotlänningar och besökare från hela världen. Museet drivs av Föreningen Gotlands fornvänner och består av det kulturhistoriska museet Fornsalen, Gotlands Konstmuseum, Visby ruiner samt museigårdarna Norrbys, Kattlunds och Petes. Varje år besöker drygt 350 000 personer något av museets besöksmål. Gotlands Museum erbjuder utställningar, skolpedagogisk verksamhet, seminarier, föreläsningar, visningar, vandringar med mera. Museet bedriver också uppdragsverksamhet inom arkeologi, byggnads- och landskapsvård samt driver ett bokförlag, Fornsalens förlag, som bland annat ger ut årsboken Gotländskt arkiv.


Kontaktpersoner

Projektledare för ARVET - hållbar kulturarvsturism
Sofia Hoas
Kommunikatör
Kerstin Klint