2022-11-23 14:04Pressmeddelanden

En annan typ av julskyltning med Pia Ingelse

Pia Ingelse,
Systrar i skyltfönster. Oljemålning. 
Foto: Karl Melander 
Pia Ingelse, Systrar i skyltfönster. Oljemålning. Foto: Karl Melander

I begynnande julskyltning, som en del av projektet Gotland Stories presenterar Gotlands Konstmuseum Pia Ingelses oljemålning Systrar i ett skyltfönster  på Fornsalen. 

Verket som målats för över tjugo år sedan föreställer konstnären själv och hennes yngre syster, där de står likt två dockor i ett skyltfönster.

Deras klänningar bär på mönster med bilder hämtade från familjealbumet, från uppväxten i Norrlanda på Gotland. På lillasysters klänning är det tidigt 1980-tal och fest hemma i vardagsrummet, medan Pias klänning visar ett minne från den gemensamma resan till Öland. Tematiken för målningen skulle kunna vara glädje och nostalgi, men bottnar i stället i konstnärens mörkare barndomsminnen.

Genom verket, där de står i ett skyltfönster, förflyttar Pia Ingelse det personliga ut i offentligheten i flerfaldig bemärkelse. Utifrån en ambivalens av att både vilja visa och dölja, riktar hon strålkastaren på det som skaver.

Målningen visas i museets skyltfönster på Strandgatan 14 i Visby 26 november till och med 15 januari 2023. Välkommen till visning av målningen lördagen 26 november kl. 13. 

Gotland Stories Skyltfönstret är en del av projektet Gotland Stories som handlar om att vidga och utmana den schablonartade bilden av Gotland. Genom Gotland Stories vill vi öppna upp för fler berättelser och perspektiv. Projektet innefattar utställningar och program runtom på Gotland under 2022.


Om Gotlands Museum

Gotlands Museum tillgängliggör Gotlands konst, historia samt natur- och kulturarv för gotlänningar och besökare från hela världen. Museet drivs av Föreningen Gotlands fornvänner och består av det kulturhistoriska museet Fornsalen, Gotlands Konstmuseum, Visby ruiner samt museigårdarna Norrbys, Kattlunds och Petes. Varje år besöker drygt 350 000 personer något av museets besöksmål. Gotlands Museum erbjuder utställningar, skolpedagogisk verksamhet, seminarier, föreläsningar, visningar, vandringar med mera. Museet bedriver också uppdragsverksamhet inom arkeologi, byggnads- och landskapsvård samt driver ett bokförlag, Fornsalens förlag, som bland annat ger ut årsboken Gotländskt arkiv.


Kontaktpersoner

Verksamhetsansvarig Gotlands Konstmuseum
Angelica Blomhage
Kommunikatör
Kerstin Klint