Samarbetet mellan formgivare och gotländska tillverkare visas i en ny utställning. ”Mötet har skapat unika produkter”, berättar Annica Doms, Gotlands Museum.
Måndagen den 1 juli öppnar utställningen Ö-GJORT på Gotlands Museum. Utställningen visar resultatet av ett matchningsprojekt: fem formgivare har parats ihop med var sin gotländsk tillverkare för att under tre intensiva månader utveckla en idé. Projektet är en testbädd för innovation inom form- och designområdet och resultatet är material- och tillverkningstester, prototyper och färdiga produkter.
– Mötet har skapat unika produkter som annars aldrig hade blivit till. Tillsammans för de designutvecklingen framåt på Gotland, berättar Annica Doms, projektledare SPOK Gotland.
Främjar kreativ utveckling
Initiativtagare är tillverkarplattformen SPOK Gotland som drivs av de regionala utvecklarna för slöjd och form. Genom Ö-gjort vill SPOK Gotland främja kreativ utveckling, branschöverskridande samarbeten och visa den potential som finns i de kreativa branscherna på Gotland.
– Utställningen visar en bred palett av de fantastiska material och tillverkningstekniker som Gotland har att erbjuda. Här finns produkter gjorda av plastskräp, tenn, gotländsk ull, kärnvirke och återbrukad mässing – allt i en nyskapande form, berättar Annica Doms.
Utställningen visas på Gotlands Museum Fornsalen 1/7–29/8. Sista dagen hålls en ”finnisage” i samband med evenemanget Konsttorsdag, ett samarbete mellan Visbys gallerier och Gotlands Museum.
Uttagna team:
Adrian Bursell + Wisby Tenn
Caroline Fleur Martini + Ullkontoret
Eléa Nouraud (On Materia) + Gotland Garbage
Lotta Lampa + Gotlands Gelbgjuteri
Stina Henriksson (Sa:k design) + Guteform
Om SPOK:
SPOK är en digital plattform som syftar till att sprida kunskap om lokal tillverkning, från slöjd till industri. SPOK riktar sig till alla slags formutövare och kreativa företag som söker tillverkare till sina projekt. SPOK arbetar för utveckling av lokal produktion och i förlängningen mer lokal konsumtion.
För mer info besök: www.s-p-o-k.se
Presskontakt:
Annica Doms
070-492 60 34
annica.doms@gotlandsmuseum.se
Pressbilder: Joel Nilsson
Gotlands Museum tillgängliggör Gotlands konst, historia samt natur- och kulturarv för gotlänningar och besökare från hela världen. Museet drivs av Föreningen Gotlands fornvänner och består av det kulturhistoriska museet Fornsalen, Gotlands Konstmuseum, Visby ruiner samt museigårdarna Norrbys, Kattlunds och Petes. Varje år besöker drygt 350 000 personer något av museets besöksmål. Gotlands Museum erbjuder utställningar, skolpedagogisk verksamhet, seminarier, föreläsningar, visningar, vandringar med mera. Museet bedriver också uppdragsverksamhet inom arkeologi, byggnads- och landskapsvård samt driver ett bokförlag, Fornsalens förlag, som bland annat ger ut årsboken Gotländskt arkiv.