2024-12-19 08:27Pressmeddelanden

2025 – Jubileumsår för Gotlands Museum

Två kvinnor som arbetar i ett museimagasin. Lisa Berg, verksamhetsansvarig publikt utbud, och Johanna Pietikäinen, avdelningschef för Samlingar och Arkiv. Foto: Jonas Norén CCBY

2025 markerar ett jubileumsår för Föreningen Gotlands Fornvänner som firar 150 år. Det traditionella trettondagsfirandet på Fornsalen den 6 januari blir därför startskottet för jubileumsåret.

Föreningen grundades 1875 av Per Arvid Säve, med visionen att inrätta ett museum som idag är känt som Fornsalen. Trettondagsfirandet, som hålls i den vackra Bildstenshallen, blir inledningen för jubileumsåret med tal av Gotlands nya landshövding och Gotlands Fornvänners nya ordförande Charlotte Petri Gornitzka. Författaren Mattias Legnér, professor i kulturvård, har skrivit årsboken Gotländskt Arkiv, och finns på plats vid firandet. Boken ägnas denna gång helt åt museets 150-åriga historia. Dessutom koras vinnaren av pepparkakshusutställningen, som har pågått hela december.

Under hela 2025 kommer en rad aktiviteter att äga rum för att uppmärksamma 150-årsjubileet. Det handlar bland annat om utställningar, föreläsningar och evenemang som belyser både föreningens historia och dess betydelse för Gotlands natur, konst och kulturarv.
"Vi ser fram emot att fira tillsammans och blicka både bakåt och framåt för att fortsätta utveckla museet för framtida generationer", säger museichef Jenny Westfält, om jubileumsåret 2025.

Trettondagsfirandet 2025
Datum:
6 januari kl. 13.00
Plats: Fornsalen, Strandgatan 14 i Visby
Fri entré till evenemanget.

För ytterligare information, vänligen kontakta:
Jenny Westfält
070-399 00 96
jenny.westfalt@gotlandsmuseum.se

Museets historia
Gotlands Museum grundades 1875 av Föreningen Gotlands Fornvänner, med initiativtagaren Per Arvid Säve i spetsen. I början var museet begränsat till det som idag är Bildstenshallen på Fornsalen. Idag omfattar Gotlands Museum Fornsalen, Gotlands Konstmuseum, Visby ruiner samt museigårdarna Norrbys, Kattlunds och Petes. Museet har även ett publikt arkiv och bibliotek, ett bokförlag, föremålssamlingar i Magasin Visborg och arbetar med kulturmiljöfrågor inom arkeologi och byggnadsvård. Varje år besöker drygt 350 000 personer något av museets besöksmål.

Fira 150 år med oss! Gotlands Fornvänner 150 år. Fyrverkerier i bakgrunden.

 

Per Arvid Säve och Anna Lovisa Säve. Teckning av F. W. Scholander 1876. Kungliga biblioteket, Stockholm.

Svartvit bild från 1800-talet. Biljettförsäljerska sitter på en stol på ett museum.

Biljettförsäljerskan Maja Lönnqvist, 1896. Foto J A Lagergren.

Svartvit bild. En samling människor, gamla och unga, samt en byst på en man som sticker upp i vimlet.

Det blev en riktig folkfest när Fornvännerna bjöd till in till 100-årskalas på gården 1975. Foto: Raymond Hejdström/Gotlands Museum.

 


Om Gotlands Museum

Gotlands Museum tillgängliggör Gotlands konst, historia samt natur- och kulturarv för gotlänningar och besökare från hela världen. Museet drivs av Föreningen Gotlands fornvänner och består av det kulturhistoriska museet Fornsalen, Gotlands Konstmuseum, Visby ruiner samt museigårdarna Norrbys, Kattlunds och Petes. Varje år besöker drygt 350 000 personer något av museets besöksmål. Gotlands Museum erbjuder utställningar, skolpedagogisk verksamhet, seminarier, föreläsningar, visningar, vandringar med mera. Museet bedriver också uppdragsverksamhet inom arkeologi, byggnads- och landskapsvård samt driver ett bokförlag, Fornsalens förlag, som bland annat ger ut årsboken Gotländskt arkiv.


Kontaktpersoner

Kommunikatör
Kerstin Klint